5 Mart 2014 Çarşamba

BİR YERDE OLMAYI HİSSETMEK


Yalnızlık, yabancılık, ait olamama, düş kırıklığı, hayaller, beklentiler… Şirin Soysal’ın “Bir Şeyler Var” albümü bireyin bitmeyen arayışlarının izdüşümü gibi…

Şirin Soysal ismini duymamış olabilirsiniz ama artık duymamanız için hiçbir sebep yok. Çünkü Soysal, ilk albümüyle benzer kalıpların dışına çıkarak, o kadar sıra dışı bir albüme imza attı ki, bugüne kadar dinlediğimiz 100 nitelikli albüm sıralamasına girmeyi hak etti. Albümü ilk andan itibaren dinlemeye başladığınızda sözlerinden de müziğin de ne kadar farklı olduğunu hissediyorsunuz. Bir Şeyler Var albümüyle ilgili çok güzel yazılar yazıldı, albümün ne kadar farklı olduğu vurgulandı. Evet çünkü albümün genel konsepti kabare ve şanson geleneğinin üzerine kurulmuş olması. Soysal, kendi söz ve besteleriyle bunu yaparken klasik vurgularla ve öncü bir çağrıyla dinleyicisine merhaba diyor. Hayır, birbirinin aynısı tenekeleşmiş kalıplardan kaçıyor, kendini kolaya kaptırmıyor ve illa ki zor olanı deniyor Bir Şeyler Var.

Çırpınmazsan yüzeye çıkarsın
Şirin Soysal, genelin içinde boğulmamak için çırpınmıyor, bu nedenle yüzeyde kalıyor. Belki daha da yukarıda. Albümün sağlam sözleri var, hep bir arayışı, sitemi ya da mesajı olan. Ama hep bir farkındalık durumu söz konusu. Birey olarak yaşadığı hayata karşı bir duruşu ifade ediyor sözler. Sözgelimi; Yalnız Kız: “ Hali tavrı çekingendi, Beni ilk defa görmüş gibi, Uzun, belli hikâyesi, Anlatmamayı yeğledi, Sessizliği severdi yalnız kız…” Ya da Saatler’deki “Kafatasın gülümser…”Belli bir birikimin ve süzülmüşlüğün ifadesi olarak böylesi sözleri günümüz müzik piyasasında görmek iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Soysal, farkını burada ortaya koyuyor işte, o nedenle bu albümde bir şeyler değil çok şeyler var. O nedenle kayıtsız kalmamak da fayda var.

Kolektif çabanın ürünü
Şirin Soysal’ın müziğine dair, “Marlene Dietrich damarını David Lynch filmlerinin kara mizahıyla buluşturan bir modern kabare frekansını yakalıyor” yorumu da yapılıyor.
Albümün prodüktörlüğünü üstlenen Şevket Akıncı, Cansun Küçüktürk ile birlikte düzenlemeleri de yapmış. Kalabalık müzisyen kadrosunda ayrıca Amy Salsgiver, Muammer Ketencoğlu, Ertan Şahin, Gülşah Erol, Ceren Akçalı, Sumru Ağıryürüyen, Kağan Yıldız, Fatih Serenci, Anıl Eraslan, Korhan Erel ve Tamer Temel yer alıyor. Miks Alp Çoksoyluer’e, Mastering Demirhan Baylan’a ait. Bunca yaşanmışlığın üstüne, bireyin tepkilerini, insanlık hallerini farklı ve sıra dışı bir yorumla dinlemek isterseniz Bir Şeyler Var hala…

UĞUR BİRYOL(ubiryol@gmail.com)

Şirin Soysal/ Bir Şeyler Var/ Nu-Dc Records 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder